A tudatosság fokozatai 8. rész

A tudatosság fokozatai 8. rész

 

Magasabb központok

 

Tudatossá kell válniuk, hogy az alacsonyabb központjaikat a lehető legjobb állapotba hozzák, csak ezután vehetik fel a kapcsolatot a magasabb központokkal. Ez egyenlőre csak nagyon ritkán, pillanatokra és csakis néhány emberrel fordul elő. Ha felébredtek a magasabb központok szinte azonnal reagálnak. Először a magasabb érzelmi majd a magasabb mentális központ.

Azért működésképtelenek ezek a magasabb központok, hogy legyen miért erőfeszítéseket tenniük. Ha jelen állapotukban kapcsolatba kerülnének ezekkel a központokkal akkor megőrülnének.

Ez a kapcsolat nagyon veszélyes addig amíg még lehetnek negatív érzelmeik.

Az ember ezért automatikus fékekkel van felszerelve (a lázadó angyalok az őr-dögök szolgálnak minket) amelyek megakadályozzák a kapcsolatfelvételt. Először fel kell készíteniük az alacsonyabb központokat.

A magasabb központok rendelkeznek olyan sajátosságokkal amelyeket nevezhetnek természetfelettinek. Amit önök csodának neveznek az egy magasabb szintű világ megnyilvánulása egy alacsonyabb szinten.

A magasabb érzelmi központ már szavak nélküli, mert a szavak túl esetlenek és már egy generáció alatt is megváltozik a jelentésük. 1000 évek távlatában pedig teljes jelentésváltozást eredményez. Ezért is érthetetlen az Újszövetség, mert néhány szónak teljesen megváltozott a jelentése és csak tippelhetnek, hogy az akkoriban mit jelenthetett.

A magasabb mentális központ még gyorsabb, már csak szimbólumokkal működik. Ezek a központok már hihetetlenül nagy sebességűek, az emberek viszont túl mélyen alszanak így számukra elérhetetlen. Így pl. ha véletlenül kapcsolatot létesítenek a magasabb mentális központtal akkor elveszíthetik az eszméletüket.

A magasabb központokban már nincs pozitív vagy negatív, az érzelem és a gondolat már elválaszthatatlan és hiába nevezzük magasabb érzelminek, itt már az érzelem intellektuális egyben.

Drogok segítségével kapcsolatba lehet kerülni a magasabb központokkal, ezek alkalmazásának gondolata régi időkre nyúlik vissza. Ha valaki okosan alkalmazza a drogokat akkor érdekes állapotokba kerülhet, viszont akkor sem vezethet jó eredményre, hiszen a tudatosságot befolyásolni képtelen. A drogok elbutítják az alacsonyabb központokat, így kapcsolatba kerülhetnek a magasabbakkal, de ennek semmi haszna, mert csak annyira emlékezhetnek amennyi tudatosságuk van. (Íme a drogfüggés magyarázata.)

Ebben a transzállapotban boldogságot és gyönyört fognak érezni, de az átmeneti és csak alvás lesz egy magasabb állapotban. Ugyanez vonatkozik az önhipnotizáló módszerekre is, elbutítják az alsóbb központokat de a tudatosságot képtelenek megnövelni. A valódi fejlődésnek két szálon kell futnia, fejleszteni a tudatosságot és a központokat. Ha azonban a tudatosság kifejlődik a felsőbb központok minden nehézség nélkül megjelennek.

Telepátia

Ez az 1,2,3 számú embereknél működésképtelen. De a sokkal magasabb fejlettségi szinten lévő emberek képesek olyan erőket irányítani amelyek lehetővé teszik, mert ez a magasabb érzelmi központ funkciója. A szokványos elme és érzelmek képtelenek erre. Tudatosságuk fejlődése maga után vonja, hogy fejlettebb érzékszerveket használhassanak észlelésre és megfigyelésre.

 

Akkumulátorok

 

A szervezetben termelt energiát egy hatalmas akkumulátor tárolja. Ehhez kis akkumulátorok kapcsolódnak kettesével. Az ember elkezd gondolkozni, amihez az energiát a gondolati központ egyik kis akkumulátorából nyeri. Ennek az energiaszintje elkezd csökkenni és ha már alacsonyan van ásítással rákapcsolódnak a másik kis akkumulátorra és tovább gondolkodnak. Ha már ez is merül visszakapcsolnak az elsőre és ez így megy míg mindkét kis akkumulátort lemerítik.

Ha ebben az állapotban tesznek egy speciális erőfeszítést akkor rákapcsolódhatnak a nagy akkumulátorra ami óriási mennyiségű energiát fog biztosítani - ez lehet a csodák egyik magyarázata.

A hétköznapi életben azonban csak a legritkább esetben képesek rákapcsolódni a nagy akkumulátorra, leginkább akkor amikor hatalmas vészhelyzet áll elő.

Ha a nagy akkumulátor is lemerül akkor halnak meg, bár már előtte olyan kevés lesz az energiájuk, hogy elalszanak vagy elájulnak. A kis akkumulátorok célja, hogy gátolják az automatikus kapcsolódást a nagyra, mert akkor egy negatív élethelyzetben annyi energiájuk lenne, hogy 1 hétig folyamatosan dühönghetnének míg végül meghalnának.

Tehát a nagy akkumulátor addig hozzáférhetetlen amíg képtelenek uralni a negatív érzelmeket.

Az érzelmek minden más funkciónál erősebbek, ezért ha az emberben úgy hatalmasodhatna el egy negatív érzelem, hogy közben végtelen energiaforrással rendelkezne, akkor nagyon veszélyes helyzetbe kerülne.

A hétköznapi élethez a kis akkumulátorok elegendő energiát termelnek és igazából csak azért fáradnak el, mert elpazarolják az energiát negatív érzelmekre és más felesleges dolgokra. Nincs energiahiány, a megértés hiányzik.

Ha az energiájukat a GÉPIESSÉG elleni küzdelemre fordítják akkor visszanyerik azt.

Így történik az energia felhalmozása. Tudatossággal az ember óriási mennyiségű munka elvégzésére képes. A kis akkumulátorok feltöltése folyamatosan zajlik, a nagy viszont alvás közben töltődik. Ha tudatossá válnak és kapcsolatba kerülnek a magasabb központjaikkal az megváltoztatja a világról alkotott képüket.

Tenni – másképpen cselekedni

 

Munkájuk középpontja annak a ténynek a megértése, hogy képtelenek tenni. Próbáljanak olyasmit tenni egy szituációban amit korábban még soha. Ez megmutatja, hogy vajon tudnak e tenni. Még a legkisebb dolgok megváltoztatásához is óriási erőfeszítés szükséges. Ez addig felismerhetetlen amíg nincs meg a próba. Az Enneagram megmutatja mire lehetünk képesek ha megtanulunk tenni.

Gátolják meg megtenni azt amit idáig mindig megtettek. Ez rendkívül kényelmetlen dolog lesz, mert kellemetlennek fogják érezni megváltoztatni a dolgokat. Nagy illúziókban éltek eddig ha azt hitték, hogy tudnak tenni.

Az alvó ember tehetetlen, mert mindig automatikusan működik. A tenni tudás csoda. Felülemelkedést jelent saját GÉPIESSÉGÜKÖN. A tenni tudás belső elhatározás, de a GÉPEKET külső befolyások irányítják csupán. Az emberek tehetetlenek, a dolgaik automatikusan követik egymást mint egy gyártósoron.

Azzal, hogy elkerülik az azonosulást már elkezdenek tenni. Ha hallgatnak amikor legszívesebben beszélnének akkor már tesznek. Attól fogva tesznek, hogy szembefordulnak az árral, szembefordulnak saját magukkal. Általában ugyanazok a dolgok történnek önökkel és ezekre mindig ugyanúgy reagálnak és csodálkoznak, hogy elmarad a kívánt változás. Ha megtanulják a saját reakcióikat uralni észre fogják venni, hogy képesek az irányításra…idővel talán külső eseményeket is irányíthatnak.

Tudniuk kell, hogy elérhetik a szabadulást, de a tudásuk önmagában mit sem ér ha az erőfeszítések elmaradnak.

Eddigi életükben csak az alvás egyik formáját cserélgették egy másikra vagy még azt sem. Erőfeszítés nélkül nincs szabadulás. Minden összefügg mindennel. Tegyük fel, hogy mindent tudnak amit tudniuk kellene és elhatározzák, hogy mostantól máshogy gondolkoznak, de közben változatlan marad a testtartásuk vagy ugyanúgy dohányoznak és ekkor ismét a régi gondolataik között találják magukat.

Ahhoz hogy változzanak mind a 4 központban egyszerre kell változniuk. Így tehát tegyenek meg olyan dolgokat amelyek önök szerint kellemetlenek, olyat amihez nincsenek hozzászokva. Ebben a munkában mindig erőn felül kell teljesíteniük ,csak akkor változhatnak meg ha megteszik önmagukhoz képest a lehetetlent.

Az akaraton végzett munka az, hogy dolgoznak a cselekedeteiken. Ez a fizikai szint.

Az érzelmeken való munka a negatív érzelmeken való uralkodás, az azonosulás és az igazodás elkerülése. Ez a lelki szint.

Az intellektuson való munka pedig újszerű gondolkodást, új nézőpontok kialakítását, az illúziók lerombolását jelenti. Ez a szellemi szint.

 

Eggyé és tudatossá kell válniuk. Eggyé saját magukban, mert egyenlőre szét vannak esve sok én-re. Az akarat az egységességtől és a tudatosságtól függ. Az akarat a GÉPIESSÉGBŐL való kiszabadulást jelenti. Hogyan is lehetne egy GÉPNEK szabad akarata? Az őr-dögnek nincsen akarata, ő csak szolgál.

Először is energiát kell megtakarítaniuk, hogy meg tudjanak birkózni a gyengeségeikkel, de általában elmulasztják a kis erőfeszítésekre adódó alkalmakat, mert azokat kevésbé gondolják fontosnak. Amikor elkezdik a munkát a belső konfliktusaik felerősödnek, mert a munka azt jelenti, hogy egymásnak ellentmondó dolgokkal harcolnak. Kevésbé megosztottá kell válniuk, képletesen szólva 500 helyett csak 5 részből állni.

Súrlódás

 

Ahogy elkezdenek dolgozni magukon súrlódás lép fel és ez a súrlódás pedig energiát termel. Ha könnyen mennek a dolgok akkor nincs súrlódás. Ha viszont megakasztjuk a GÉPIESSÉG kerekét az súrlódást eredményez az pedig energiát termel.

Vágyról akkor beszélünk amikor azt teszik, amit akarnak, akarat pedig az amikor azt teszik amit a legkevésbé akarnak. Mindegyik Enneagram személyiségtípusnak más és más amit elkerülni igyekszik.

A fegyelem leglényegesebb megjelenési formája az amikor megállítják a negatív érzelmek kifejezését és már meg sem engedik maguknak, hogy legyenek negatív érzelmeik.

Meg kell vizsgálniuk az összes gondolatukat, szavukat és cselekedetüket. A tudatosság akaratot jelent. Az orosz nyelv pl. ugyanazzal a szóval fejezi ki a tudatosságot és a szabadságot.

A tudatosság akarat, az akarat pedig szabadság.

Eggyé válni, szabaddá válni nagyon szép célok, de csak kevesek ismerik a hogyant. Megszabadulni csakis akkor lehetséges ha átveszik az irányítást a GÉPEZETÜK felett.