Enneagram 8

Enneagram 8

 

A Vezető

 

Amit mindenképpen el akar kerülni : Gyengeség

Az Egó védekező mechanizmusa : Semmibe venni az embereket


 
A Nyolcasok kerülnek minden gyengeséget. Az életet az erők harcának tekintik és ők mindig az élen akarnak lenni. Erőteljes személyiségük sokszor félelmet kelt. Lelkiismeret furdalás nélkül legyűrnek másokat, hiszen szerintük a legtöbb ember képmutató. Nagyon jó emberismerők. Mindig készen állnak rá, hogy szemtől szembe kerüljenek másokkal és leleplezzék az igazságtalanságot.

Belső szükségét érzik annak, hogy megtörjék azon emberek önbizalmát akik őnáluk hatalmasabbnak képzelik magukat.

Könnyedén közlik kívánságaikat és elvárásaikat. Mivel csodálják saját erejüket
hamar elveszíti előttük a tekintélyét mindenki aki megalkuvó, aki kompromisszumokra hajlamos. Sok emberről az a benyomásuk, hogy gyávák, könnyen átverhetőek és gyengék.

Ilyenkor rögtön feladatuknak is érzik, hogy figyelmeztessék őket, embereljék már meg magukat! Sokszor úgy látják, hogy radikális változásra van szükség abban, ahogy a hatalmat mások gyakorolják. Rendkívül bátrak, képesek az egész hatalmi rendszerrel szembeszállni.

A harcban a sebesüléseket is könnyedén viselik.
Számukra a bátorság erős szeretet és ezzel ők bőségesen rendelkeznek. Készek az elnyomottak érdekeiért kiállni, ezért nagyon szerethető emberek. Gyorsan felismerik ha a hatalom birtokosainak magatartása csak önmaguk érdekeit szolgálja, akár egyházi vagy politikai témákról is legyen szó.

Képesek mások figyelmét felhívni fontos dolgokra és azt is teszik.

Úgy élnek, mint amiről beszélnek.
Képtelenek titkolni ha valamivel elégedetlenek és rendszerint azt a nyilvánosság elé tárják. Amit csinálnak azt hatalmas lelkesedéssel teszik.

Ők aztán gondoskodnak róla, hogy itt senki se unatkozzon.
 


Példák


Fidel Castro – Kuba első számú vezetője


„ Mikor sok olyan ember él, akinek nincsen becsülete, mindig akadnak olyanok is, akik sok ember becsületét őrzik magukban. Ők azok az emberek akik félelmetes erővel lázadnak fel azok ellen akik megfosztják a népet a szabadságuktól. Ezekben az emberekben ezer és ezer ember egyesül, egy egész nép, az emberi méltóság.”


Martin Luther King Jr. – Amerikai babtista tiszteletes


„ Nincs semmi rossz a hatalomban, ha azt helyesen használják. Az egyik legfőbb gond a
történelemmel, hogy a szeretet és a hatalom fogalmát általában szembehelyezték egymással, így a szeretetet a hatalomról való lemondásként értelmezték, a hatalmat pedig a szeretet elutasításaként.”