Enneagram 7

Enneagram 7

 

A Sokoldalú

 

Amit mindenképpen el akar kerülni : Fájdalom

Az Egó védekező mechanizmusa : A racionalizálás


 
A Hetesek belső késztetése a fájdalom elkerülésére irányul, legyen az akár testi akár lelki fájdalom. Kényelmetlenül érzik magukat olyan emberekkel akik túl komolyak, sok munkát igényelnek vagy konfliktusosak. Véleményük szerint az élet legyen kedélyes. Sokszor gondolatban már előre kitervelnek valamilyen vicces programot, csak legyen mindig menekülési útvonal a túl komoly helyzetekből.

Optimista emberek, ezért ösztönösen szemet hunynak a kellemetlen dolgok felett.
Mivel mindennek csak a jó oldalát akarják meglátni, ezért gyakran tűnnek felületesnek. Önmagukkal nagyon engedékenyek, nehezen szakadnak el mindentől ami élvezetet jelent a számukra. Örömmel tekintenek a jövő felé, hiszen nagy terveik vannak.

A jelen problémái elől szeretnének kitérni.
Gyakran az élvezetek világába menekülnek és sok tervüket az azokkal járó kellemetlen intézni valók és a tervek részletes kidolgozásának macerája miatt sosem valósítják meg. Fontos, hogy mindenben örömüket leljék amit csinálnak. Sokszor halogatnak, a munkáikkal rendszerint késnek vagy pedig egy gyors hajrában fejeznek be mindent. Valójában szinte mindig mindenben elkésnek. Ellenben nagyon sokoldalú emberek, több dologhoz is értenek, hacsak felületesen is.

Szeretnek tanulni, újdonságokat kipróbálni, folyamatosan a szórakozást keresik. Környezetükben nagyon könnyen teremtenek jó hangulatot, imádnak sztorizgatni és történeteket mesélni. Általában kerülik, hogy megbántsanak másokat.

Szerintük sok olyan dolog van az életben aminek örülni lehet.

Gyakran mosolyognak és nevetnek, igyekeznek szeretetre méltónak lenni, de ők szeretnének mindig a középpontba kerülni.

A többi embert arra taníthatják, hogy hogyan fedezzék fel a csodát bármiben.


 
Példák


Robin Williams – Amerikai komikus


„ Született szórakoztató vagyok: amikor kinyitom a hűtőt és felgyullad a fény,rögvest dalra fakadok.”


 
Malcolm Forbes – Amerikai sajtómágnás


„ A pénz olyan, mint a trágya. Ha egy helyen halmozod fel, bűzlik, ha szétteríted, hasznos.