Enneagram 6

Enneagram 6

 

A kötelességtudó

 

Amit mindenképpen el akar kerülni : A normáktól való eltérés

Az Egó védekező mechanizmusa : Mások hibáztatása


 
A Hatosok szemében az élet súlyos követelményeket támaszt. Abban a hitben nőttek fel, hogy a külső tekintélynek kell dönteni mindenben. Nagyon fontosnak tartják az engedelmességet, bármit is kíván a törvény. Nagy igényük, hogy félreérthetetlen legyen, hogy mi a jó és mi a rossz, ezért fordulnak intézményes szabályokhoz.

Általában fiatalon házasodnak, hiszen meg akarnak felelni az elvárásoknak.
A családalapítás után azonban rendszerint elkezdődik a hűtlenkedés és vagy a féltékenykedés, hiszen sokszor azt élik meg, hogy mások jobbak náluk. Figyelmesen őrködnek azon, hogy nehogy bárki is eltérjen az elfogadott szabályoktól és azt azonnal figyelmeztetik és jelentik. Ellenben ha ők térnek el azt eltitkolják.

A hivatalos tekintély nélkül nincs önbizalmuk ahhoz, hogy döntéseket hozzanak.

Ez a tekintélyhez való ragaszkodás szükséges a biztonságérzetükhöz. Tehát, ha pl. az orvos azt mondta, hogy…akkor az biztos, hogy úgy van, hiszen az orvos (a tekintély) azt mondta.

A tekintély határozza meg, hogy mit tegyenek és mit kerüljenek, de még azt is, hogy a többiekkel hogyan viselkedjenek.
Nagy szükségük van arra, hogy valamilyen csoporthoz tartozzanak.

Ilyen értelemben osztják fel a világot, hogy ez a mi csoportunk és a másik meg a többieké. Nehezen hoznak önálló döntéseket, sokszor bizonytalanok mit is kéne tenni. Keményen tudnak dolgozni, de külső irányítást igényelnek.
Általában félnek kockázatot vállalni, emiatt sok jó lehetőséget elszalasztanak az életben. Legnagyobb problémájuk a bizonytalanság. Szinte mindig találnak valamit ami miatt aggódhatnak, ha éppen nincs más, akkor a bizonytalan jövő miatt. Sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat az olyan úton, amit a múltban már mások kipróbáltak és megtapasztaltak. Egyszerűen félnek a változástól. Ez egy mély önbizalomhiánynak a következménye. Nagy óvatossággal intéznek minden olyan dolgot ami felelősség felvállalást igényel.

Gyakran úgy érzik, hogy a veszéllyel szemben a legjobb védekezés az erős támadás. Önvédelemből erélyesen harcolnak, de csak azért mert félnek. Szeretnek összeesküvés elméleteket szőni, ugyanakkor szeretik a „soha” szó használatát. „Én sosem fogok megváltozni.” Általában aggodalmaskodásaik miatt már túl komoly és humortalan emberekké válnak. A csoportjukhoz példamutatóan lojálisak, sok és nagy teljesítményre képesek, de mindig visszaigazolást várnak.


 
Példák


Marilyn Monroe – Amerikai színésznő, szexszimbólum


„ Ha kétszínű vagy, legalább az egyik arcod legyen szép.”

 

J. Edgar Hoover – Az FBI egykori igazgatója


„ Az ember nehéz helyzetben van, mert oly hatalmas összeesküvéssel szembesül, ami számára már teljességgel elképzelhetetlen.”