Enneagram 5

Enneagram 5

 

A Szakértő

 

Amit mindenképpen el akar kerülni : Üresség

Az Egó védekező mechanizmusa : Az elszigetelődés


 
Az Ötösök belső késztetése, hogy elkerüljék az ürességet. Ezt sokszor kivetítik másokra, azt állítva őróluk, hogy felszínesek. Gyakorlatilag ők inkább megfigyelői, mint részesei az életnek. Hallgatásuk sokszor irritálja az embert, úgy tűnik sokkal többet tudnak, mint amit elmondanak. Sokszor csak az összejövetelek végén szólalnak meg, de akkor remekül összegzik az elhangzottakat. Ha egyéni gondolataikat közlik, azt sokszor tanulmány vagy értekezés formájában teszik. Megadják a vázlatpontokat, aztán mindent pontosan elmagyaráznak.

A gondolatok ilyen formában való közlése azonban unalmassá válhat, sokszor képtelenek lekötni mások figyelmét.

Mivel a valóság éles megfigyelői, mindenféle ismeretet összeszednek és felhalmoznak. Rendkívül fontos számukra, hogy okosak legyenek és mások is okosnak tartsák őket. Számukra a tudás minden és az idő drága, éppen ezért elkerülik, hogy mások megzavarhassák őket a gondolkodásban. Sokszor elvonultan, magányosan, szinte aszketikus körülmények között élnek.

Teljesen egyedül tanulnak és kutatnak. Magánéletüket gondosan őrzik.

Mivel elég sok időbe kerül az, hogy valaki bölccsé legyen, állandóan arra készülnek, hogy ha valahol beszélniük kell a mondanivalójuk alaposan átgondolt és igaz legyen.
Mivel kevéssé érzékelik a jelent, gyakran elfelejtik az emberek nevét, sőt még sokszor az arcokat sem ismerik fel. Társaságból feltűnés nélkül elmennek, gyakran köszönés és indok nélkül.

Ha valamiben nincs haszon értelmetlennek látják, hogy az idejüket vesztegessék rá.

Ritkán kötelezik el magukat, mert ez azzal járhat, hogy kevesebb idejük lesz önmagukra. Jellemző rájuk, hogy csak akkor keresnek fel másokat ha éppen megoldottak valamit. Van hogy fel sem merül bennük, hogy tudásukat meg kellene osztaniuk másokkal, mert úgy érzik a tudás teszi gazdaggá őket. Ha valaki megkérdezi arról, hogy hogyan érzi magát ,ő azt fogja mondani, hogy mit gondol. A valóságot a gondolatik és kevésbé az érzéseik szerint értékelik.

Amikor beszélnek hangjuk keveset árul el érzelmeikről.

Jól oda tudnak viszont figyelni másokra, jó érzékkel derítik fel mások gondolkodásmódját és szeretik arra bátorítani a többieket, hogy vállalják a felelősséget és tanuljanak meg egyedül dönteni. Szelíd emberek, akiknek abeszéde sokszor halk. Az életben mindennek nagy jelentőséget tulajdonítanak, folyamatosan egy mélyebb értelem után kutatnak. Törekednek arra, hogy komplex elméleteiket megpróbálják leegyszerűsíteni és másokkal világosan, egyenesen kommunikáljanak.

Világszemléletükből hiányzik a helyes és helytelen fogalma. Szerintük minden ami van : érdekes.
 


Példa


Stephen Hawking - Angol elméleti fizikus


„ Egyesek Einsteint vádolták az atombomba létrehozása miatt, minthogy ő fedezte fel a tömeg és az energia közötti kapcsolatot. Olyan ez, mintha Newtont okolnánk a repülőgépek lezuhanása miatt, hiszen ő fedezte fel a gravitáció törvényét. „