Enneagram 4

Enneagram 4

 

A Művész

 

Amit mindenképpen el akar kerülni : Hétköznapiság

Az Egó védekező mechanizmusa : Az önmagába vetítés
 
A Négyeseket belső késztetésük a hétköznapiság kerülésére sarkallja. Úgy érzik nagyon is
különböznek a többi embertől és ez az érzésük visszavezethető egy múltban átélt tragikus
élményükre. Azzal az érzéssel nőnek fel, hogy szüleik magukra hagyták őket. Éppen ezért gondolják azt, hogy magányosságukat és szenvedéseiket senki sem értheti meg, hiszen ez az egyéni tragédiájuk teszi őket saját maguk számára különleges emberré. Gondot okoz nekik egyszerűnek, spontánnak, természetesnek lenni. A színészekhez hasonlóan még próbát is tarthatnak arról, hogy hogyan is jelenjenek meg mások előtt.

Mindig azt érzik, hogy képtelenek úgy viselkedni ahogy szeretnének.
Sokszor kínosan tudatában vannak annak, hogy szerepet játszanak mások előtt. Sóvárognak az egyszerűség után, de szinte lehetetlen elérniük azt. Színházban vagy filmnézés közben a szereplőkkel azonosítják magukat ahelyett, hogy a mondanivalóra figyelnének.

A felsőbbrendűség és a zárkózottság légkörével veszik körül magukat, hiszen mások úgysem érthetik jobban a dolgokat, mint ők. Ennek ellenére barátságosnak és melegszívűnek látszanak. Nehéz őket igazán jól megismerni. Mintha mindig csak várnák valódi életük kezdetét, mintha eddig még sosem tapasztalták volna meg ,hogy milyen valóban élni.

Sóvárognak a mély érzelmek után.

A semleges érzések számukra fél életet jelentenek. Nehezen búcsúznak el számukra fontos emberektől, mert mintha újra átélnék az elválás okozta fájdalmat amit gyermekként a szüleikkel kapcsolatban éltek meg. A szomorúság, a fájdalom és általában a szerencsétlenségek kötik le figyelmüket. Újra és újra visszatérnek múltjuk szomorú emlékeihez. Nehezen tudnak bizalmas kapcsolatot létesíteni, mert az egyenlőségen és őszinteségen alapul. Azt gondolhatnánk, hogy ők maguk is élvezik ha valamilyen tragédia áldozataiként festhetik le magukat, de igazság szerint szomorú múltjuk ecsetelésével is csak a saját maguk különlegességét próbálják hangsúlyozni.

Mélyen együttérző szívűek, ismerik a fájdalmat és jól tudják azt is, hogy mit jelent félreismertnek vagy magáramaradottnak lenni. Minden
megbántás mély nyomot hagy bennük. Értékes tulajdonságuk az érzék a szimbólikus
kifejezésmódokhoz,melyek a szavak értelmén túl mutatnak. A Négyesek sokszor költők, zenészek vagy színészek, de általában valamilyen művészi jellegű pályát választanak. Kreativitásuk másokat is arra ösztönöz, hogy merjenek eredetien cselekedni. Ízlésük kifinomult, modoruk kellemes és választékos, mindenféle durva faragatlanság távol áll tőlük. Ők az igazi művészlelkek, akik érzelmeiket műalkotások formájában fejezik ki.
 


Példák


Vincent Van Gogh – Holland festőművész


„ Jézusban több van a művészetből, mint magukban a művészekben ; élő szellemmel és élő testtel dolgozik, és szobrok helyett embereket alkot.”


Edgar Allen Poe - Amerikai költő


„ Az életet a haláltól elválasztó határ homályos és bizonytalan. Ki a megmondhatója, hol végződik egyik, és hol kezdődik a másik? „