Enneagram 3

Enneagram 3

 

A Sikeres

 

Amit mindenképpen el akar kerülni : Kudarc

Az Egó védekező mechanizmusa : Azonosulás a munkájával


 
A Hármasok legfőbb jellemzője a kudarcok elkerülése. Abban a meggyőződésben nőttek fel, hogy személyes értéküket a sikeres teljesítményeik szabják meg. Számukra a sikertelenség elviselhetetlen, de rendszerint csak olyan feladatokra vállalkoznak amiket a legnagyobb valószínűség szerint meg is tudnak csinálni. Fontosnak tartják, hogy munkájukat a lehető legjobban végezzék. Megkövetelik, hogy a célt és feladatokat írásban rögzítsék és ragaszkodnak munkájuk kiértékeléséhez is. Mivel vállalkozásaikban a siker a legfontosabb ,nemcsak saját életüket készek feláldozni a munkáért hanem másoktól is elvárják, hogy készek legyenek áldozatok vállalására.

Szinte képtelenek elviselni mások alkalmatlanságát.

Az ő szemükben az eredményesség fokmérője, hogy milyen kép alakul ki róluk a nyilvánosság előtt. Mint ügynökök, teljesen hisznek az általuk kínált termékben. Elsiklanak felette, hogy a bizonyosság amit kifelé mutatnak más mint a szívük mélyén felismert igazság. Őszintének gondolják magukat, mert elönti őket a vágy, hogy úgy állítsák a közönség elé a dolgokat, hogy azokat meg is vegyék. Hajlamosak privát életük kárára teljesen csak annak élni amit el akarnak érni. Félreteszik az érzelmeiket, hogy majd máskor foglalkozzanak velük. Álarc takarja el valódi énjüket, mert csak a „hivatali” szerepükben láthatjuk őket, személyes megismerésüket azonban lehetetlenné teszik. Olyan foglalkozásokat szeretnek választani ahol saját szempontjaikat érvényesíthetik. Másokat olykor csak eszköznek tekintenek akik egy lépcsőfokot jelentenek a siker felé. Igyekeznek sikert sikerre halmozni, hiszen a sikerből sohasem elég! Erős bennük az aktivitásra való hajlam, mindig keresnek maguknak valamilyen tennivalót.

Folyton összemérik elszántságukat a többi emberrel versenyek, fogadások keretein belül.

A kis részletek kevéssé érdeklik őket, de szervezéskor mindig a többiek elé állítják a vállalkozás jövőbeni sikereinek vízióját. Lelkesedésük másokra is átragad. Arra inspirálják az embereket, hogy fordítsanak nagyobb gondot a külső megjelenésre és a békés együttműködésre.

Általában bőbeszédűek, ritkán fogynak ki a szóból.

Jelenlétükkel lelkesítik a tömeget.

Általában figyelemfelkeltőek egész megjelenésükben, beleértve a ruházkodásukat és
minden külsőséget is. Mivel a részletek ritkán foglalkoztatják őket így pl. mások pontatlanságából sem csinálnak nagy ügyet. A lényeg, hogy a munka el legyen végezve. Nagyon tárgyilagosak és segíthetnek másoknak abban, hogy azok képesek legyenek a nagy céloknak megfelelően rendezni az életüket.


Példa


Arnold Schwarzenegger - színész, testépítő, politikus


„ A sikernek nincs titka, annak ára van."


 „ Ha naponta 6 órát alszol, akkor 18 marad. Ebbe bőven belefér sok munka, tanulás és még a
szórakozás is. Tudom, hogy ilyenkor sokan felszisszennek, hogy hé, én 8-9 órát alszom. Hát javaslom, aludjanak gyorsabban."