Enneagram 2

Enneagram 2

 

A Segítő

 

Amit mindenképpen el akar kerülni : Szükségletek

Az Egó védekező mechanizmusa : Az elfojtás

 

A Kettesek képtelenek tudomásul venni saját szükségleteiket, de annál hamarabb veszik észre azt, hogy mások segítségre szorulnak. Segítőkészségük mögött azonban ott él a mély vágy a lelkükben, hogy viszonzást kapjanak attól, akit valamiben segítettek.

Segíteni akarásuk valódi oka azonban az, hogy szeretnék mások figyelmét felhívni magukra.

Észre sem veszik, hogy ez egy taktika. Gyakran fáradságos munkával kutatják ki barátaik titkos kívánságait, hogy azoknak megfelelően lephessék majd meg őket. El is várják azonban barátaiktól, hogy az ilyen jellegű figyelmességeket észrevegyék.
Nyíltan viszont ritkán szállnak szembe, legfeljebb könnyes szemmel panaszolják, hogy mások méltánytalanok velük. Előfordulhat azonban az is, hogy úgy vesznek elégtételt, hogy barátjukról lekicsinylő véleményt mondanak másoknak.

Társaságban az a minimum, hogy a kávé felszolgálásával próbálják meg felhívni magukra a figyelmet. Csak akkor érzik kihasználtnak az időt ha mások szolgálatára lehetnek. Egy gyűlés másoknál a napirendi pontok áttárgyalása jelenti,nála viszont az, hogy mennyire tudott kialakítani személyes kapcsolatokat a jelenlévőkkel. Mivel önmagukat a szolgálatkész emberrel azonosítják nagyon gyakran lépnek valamilyen segítői pályára. Ebben az esetben az a veszély állhat fenn, hogy személyes kapcsolataikat túlságosan elmélyítik és különböző manipulációkkal elérik azt, hogy a másik ember az ő segítségüktől függjön. Mindeközben önmagukat a büszkeség érzése tölti el, hogy mennyire önfeláldozóak mások megsegítéséért. Mint tanácsadók folyton az ügyfél kedvét keresik és elsősorban azokra az igényekre összpontosítanak ahol saját erejükből nyújthatnak segítséget és adhatnak tanácsot. Belső késztetésük, hogy szükség legyen rájuk, nagyon kellemetlenné válik amikor másoknak nincsen szükségük az ő segítségükre.

Sokszor észre sem veszik a Világban lévő rosszat, hiszen saját elképzelésük szerint rájuk addig van szükség amíg segíthetnek.

Tipikusan az az anyuka aki egy fedél alatt él az ő 40 éves kisfiával, hiszen az az ő kicsi fia
aki szerinte az ő segítségére szorul. Tudattalan módon akadályozhatja is, hogy a gyermeke elhagyja a szülői házat.


 
Példa
 
Desmond Tutu – Dél-afrikai egyházi vezető


„ Az Ubuntu szellemében cselekvő ember nyitott és segítőkész, másokkal szemben pozitív, a többiek képességeit és lehetőségeit sosem érzi fenyegetésnek, megfelelően magabiztos, mivel tudja, hogy egy nagyobb egész része. Megalázónak érzi, ha másokat megszégyenítve, megalázva, megkínozva vagy elnyomva lát.”