Enneagram 1

Enneagram 1

 

A Perfekcionista

 

Amit mindenképpen el akar kerülni : Harag

Az Egó védekező mechanizmusa : A reakciók átalakítása

 

Az Egyesek kerülik a haragot, mert tökéletességre törekszenek és haragra gerjedés számukra tökéletlenség. A bennük lévő harag visszaszorított és sokszor nincsenek is tudatában. Az Egyesek magától az élettől is tökéletességet várnának el, de sajnálattal állapítják meg, hogy itt szinte minden rossz. Ez a bosszankodás váltja ki belőlük azt a reakciót, hogy mindent jól tegyenek. Sok időt áldoznak arra, hogy a feladataikat újra és újra átgondolják vagy előkészítsék.

Ők képviselik a klasszikusan tökéletes háziasszonyt, a kínosan lelkiismeretes könyvelőt vagy azt a tanítót aki addig íratja újra a leckét, amíg az tökéletes lesz.

Mindig készek túlórázni a tökéletes munka érdekében. Megpróbálják mindig azt tenni, ami helyes és ezt elvárják másoktól is. Rendkívül bosszantja őket, ha a másik ember kevéssé igyekszik hozzájuk hasonló erőfeszítésekkel kijavítani a hibákat. Olyan belső kritikával rendelkeznek, amely folyamatosan ellenőrzi a lehetséges hibákat. Gyakran önkritikusak is. Előszeretettel idézik fel a múlt legapróbb részleteit, azt analizálandó, hogy abból amit tettek mi volt a jó és mi volt a rossz. Újra és újra visszatérnek a múlt vitás kérdéseire, amikor mások már rég elintézettnek, lerendezettnek tartanak dolgokat. Ez az elégedetlenség nyugtalanságot, sőt feszült idegállapotot okoz náluk.

Mások hibáit és gyarlóságait képtelenek elfogadni, de éppen az jellemző rájuk, hogy a másik embert emiatt ritkán figyelmeztetik. Szerintük a másiknak tudnia kell, hogy hibázott és azt neki magának kell kijavítania.

Állandóan a fejlődésre, az előrehaladásra gondolnak mind magukkal, mind másokkal kapcsolatban.

Türelmetlenségre hajlamosak, hiszen ők egy egyszerű és direkt megoldásmódot látnak és még manipulálni is képesek a többieket azért, hogy végül is az ő módszereiket alkalmazzák. Legkisebb részleteiben is fontos számukra, hogy hogyan történik valami s ez olykor vakká teszi őket a nagyobb értékek iránt. Hajlamosak rá, hogy elvesszenek a részletekben. Ez a minden részletekbe menő aggályoskodás lelassítja náluk a döntés idejét. Kijelentik azt, hogy addig lehetetlen döntést hozni, amíg vannak tisztázatlan részletek. Képtelenek eltűrni a gondatlanságot vagy hanyagságot. Komoly probléma akkor jelentkezik náluk amikor munkával túlterheltek és kevés a rendelkezésükre álló idő. Ilyenkor elbátortalanodnak, sokszor mogorvaság és elkeseredettség vesz rajtuk erőt.

Gyermekkorukban még valószínűleg a játékokról is lemondtak, csak legyen meg tökéletesen a lecke. Minden áldozatra képesek azért, hogy feladataikat jól végezzék, így aztán a külsejükre, rendezett megjelenésükre is sok figyelmet szentelnek. Becsületességük és egyenességük minden elismerést megérdemel. Minden látszat felsőbbrendűségen átlátnak és minden embert egyformán kezelnek. Barátaikban a hiteles ember kibontakozását segítik elő.

 

Példák


Konfuciusz – Kínai filozófus


„ A nemes ember az igazságossághoz ért jól, a kis ember pedig a haszonleséshez.”


Platon – Görög filozófus


„ A bölcs emberek azért beszélnek mert van mondanivalójuk, a bolondok azért mert mondaniuk kell valamit. "